תואר ראשון בבלשנות

התואר הראשון בבלשנות במחלקה לבלשנות וספרות אנגלית באוניברסיטת בר-אילן נועד לספק לתלמידים בסיס מוצק בתחומי היסוד של הבלשנות המודרנית: תחביר, סמנטיקה, פונולוגיה ופרגמטיקה, וכן בתחומים יישומיים כגון פסיכולינגוויסטיקה ונוירולינגוויסטיקה. הלימודים במחלקה מתקיימים בשפה האנגלית, אך אינם מוגבלים לעיסוק בשפה זו; נקודת המבט בלימודי הבלשנות במחלקה היא של בלשנות כללית אשר חוקרת את השפה האנושית ואת היכולת הלשונית של האדם. לכן, התכנית בבלשנות מספקת לתלמידים כלים אשר יכולים לשמש לניתוח כל שפה אנושית - אנגלית, עברית, ערבית, רוסית, או כל שפה אחרת.

המחלקה לבלשנות וספרות אנגלית מציעה לסטודנטים גמישות רבה בבחירת היקף לימודי הבלשנות. ניתן לבחור בלימודי בלשנות כמקצוע מורחב (מקצוע יחיד שאותו אין צורך לשלב עם מקצוע נוסף), תת בלשנות מורחב (מסלול מורחב במסגרת המחלקה הכולל בעיקר קורסים בבלשנות בשילוב מספר קטן יותר של קורסים בספרות אנגלית), או דו-ראשי (צירוף של שני מקצועות במשקל שווה). אפשר לשלב לימודי בלשנות במסלול דו-ראשי עם לימודים בכל מחלקה אחרת המציעה גם היא מסלול דו-ראשי; בנוסף, המחלקה מציעה שני מסלולים דו-ראשיים מובנים: בלשנות וספרות אנגלית, לתלמידים המעוניינים שכל לימודיהם יהיו במסגרת המחלקה לאנגלית; ובלשנות ומדעי המוח, לתלמידים המעוניינים להתמקד בעיבוד שפה וחקר המוח.

הקבצים הבאים מכילים פירוט מלא של הקורסים הנכללים בכל אחד ממסלולי הלימוד:

בנוסף, המחלקה מציעה גם מסלול ישיר לתואר שני, המיועד לתלמידים בעלי כישורים גבוהים במיוחד. מסלול זה מאפשר לתלמידי תואר ראשון להתחיל בלימודי התואר השני כבר במהלך שנת הלימודים השלישית, ולסיים תואר שני במסלול ללא תיזה ב-4 שנים או תואר שני עם תיזה ב-5 שנים.

סוגי הקורסים במחלקה ותוכנית לימודים מומלצת

שלושה סוגי קורסים לתואר ראשון מוצעים במחלקה; את סוג הקורס ניתן לזהות לפי מספרו:

• קורסים שמספרם מתחיל בספרה 1 או 2 : קורסי מבוא לשנה א'
  • קורסים שמספרם מתחיל בספרה 5: קורסים מתקדמים. מומלץ מאד לקחת מספר רב ככל האפשר של קורסים מקבוצה זו במהלך שנת הלימודים השניה, שכן חלק גדול מהסמינרים מניחים רקע קודם המתבסס על החומר הנלמד בקורסים אלה
  • קורסים שמספרם מתחיל בספרה 4: סמינרים. ניתן להשתתף בסמינר החל מהסמסטר השני של שנת הלימודים השניה, אבל רצוי בדרך-כלל להשתתף בסמינרים במהלך השנה השלישית. חשוב לשים לב לכך שמרבית הסמינרים דורשים רקע מתאים בתחום שבו עוסק הסמינר; למשל, סמינרים בסמנטיקה מתבססים על החומר הנלמד בקורס 589, סמינרים ברכישת שפה או בדו-לשוניות מתבססים על 522, וכו'.

בנוסף, ישנם סמינרים לתארים מתקדמים (שמספרם מתחיל בספרות 7/8/9) אשר פתוחים גם לסטודנטים לתואר ראשון; מידע לגבי קורסים אלה מתפרסם לקראת הרישום לקורסים.

לרשימת הקורסים העדכנית

ייעוץ ומידע נוסף

בכל שאלה הקשורה ללימודי התואר הראשון, ניתן לפנות למזכירות המחלקה או ליועצת לתואר ראשון בבלשנות, ד"ר יעל גרינברג: yaelgree@gmail.com

למרות שהרישום לקורסים מתבצע באופן עצמאי דרך האינטרנט, מומלץ לפנות למזכירות או ליועצת לתואר ראשון לפני מועד הרישום בכל מקרה שקיים ספק לגבי הקורסים שאליהם יש להרשם.