בלשנות במחקר קליני

המחלקה לבלשנות וספרות אנגלית באוניברסיטת בר-אילן מציעה תוכנית לימודים ייחודית לתואר שני בבלשנות עם התמחות במחקר קליני וניסויי, המיועדת לסטודנטים מצטיינים בעלי תואר ראשון בהפרעות בתקשורת, בפסיכולוגיה, במדעי המוח, בחינוך מיוחד או בתחומים מקבילים, המעוניינים להעמיק בהבנת הבסיס הבלשני בתחומם. הלימודים נועדו להעמיק ולהרחיב את הבנת הסטודנטים בדרך בה פועלת השפה, ומפגישים את הסטודנטים עם מגוון נושאים רלוונטיים לחברה הישראלית, כגון רכישת שפה ראשונה ושנייה, הבסיס הקוגניטיבי והמוחי של רכישת קריאה ודיסלקציה, הערכת ליקויי שפה באוכלוסיה רב לשונית, מאפיינים שפתיים בהפרעות פסיכיאטריות, בלשנות של שפות סימנים, ועוד.

תוכנית הלימודים כוללת קורסים בבלשנות כללית, שנועדו לספק לסטודנטים בסיס איתן בתחומים כגון תחביר, סמנטיקה, פונולוגיה, מורפולוגיה ופסיכובלשנות; וקורסים מתקדמים וסמינרים בתחומי מחקר ספציפיים, כגון רכישת המורפולוגיה, התחביר והסמנטיקה, שפה וסכיזופרניה, שפה ואוטיזם, שפה והפרעות קשב, הפרעות קריאה, לקות שפה ספציפית ודו-לשוניות. סטודנטים המעוניינים בביצוע מחקר עצמאי יכולים לשלב בין הידע הקודם שלהם לבין הידע הבלשני שירכשו, תוך התבססות על תחומי ההתמחות של חברי הסגל. בין נושאי המחקר שנחקרו ע"י סטודנטים בתוכנית זו: מאפייני הסיפורים של ילדים דו-לשוניים בעלי ליקויי שפה התפתחותיים, הבנת קישורים לוגיים ושאלות באוטיזם, רכישת קריאה ואוצר מילים בערבית, הבנה תחבירית ברוסית אצל דו לשוניים דוברי רוסית ועברית, ועוד.

שפת ההוראה במחלקה היא אנגלית; קורסים במחלקות הנלוות (מדעי המוח, פסיכולוגיה, חינוך) יינתנו בעברית. התוכנית פתוחה גם לסטודנטים שאין להם שליטה מלאה באנגלית ותתחשב בצרכיהם. כל המרצים במחלקה נותנים יעוץ בעברית, ומחקריהם של הסטודנטים עוסקים באנגלית, בעברית, ברוסית, בערבית ועוד.

מידע נוסף על התוכנית ניתן למצוא גם בצילומי הרצאות בוידיאו מכנס הסברה למתעניינים שנערך לפני מספר שנים.

מסלולי הלימודים בתוכנית

תואר שני

  • תואר שני (MA) עם תיזה: עבור סטודנטים עם אוריינטציה מחקרית אשר יוכלו להמשיך לתואר שלישי.

  • תואר שני (MA) בלי תיזה: עבור סטודנטים המבקשים לרכוש הבנה עמוקה יותר בשפה ובעיבוד שפה תוך כדי לימוד נושאים קליניים.

דרישות מוקדמות: ממוצע 85 בתואר ראשון בהפרעות בתקשורת, בפסיכולוגיה, במדעי המוח או בתחום מקביל

תואר שלישי

  • תואר שלישי: עבור סטודנטים מצטיינים אשר מפתחים פרויקטים במחקר בתחומים בהם עוסקים במחלקה.

דרישות מוקדמות: ממוצע 88 בתואר שני ותיזה בהפרעות בתקשורת, בפסיכולוגיה, במדעי המוח או בתחום מקביל.

מידע נוסף

למידע נוסף על התכנית ניתן לפנות ליועצת המסלול, פרופ' נטליה מאיר.