מידע כללי

אודות המחלקה


המחלקה לבלשנות וספרות אנגלית מורכבת משתי יחידות אקדמיות עצמאיות:

  • ספרות אנגלית ואמריקאית
  • בלשנות

במחלקה יותר מ-15 אנשי סגל בכיר, העוסקים בפעילות מחקרית ענפה, ובנוסף ישנם כיום במחלקה יותר מ-40 תלמידים לתואר שלישי.

המחלקה מציעה מגוון תוכניות לימודים לתואר ראשון, שני (עם תיזה או בלי תיזה), ושלישי, בתחום הבלשנות או בתחום הספרות האנגלית. בנוסף למסלולים הרגילים מציעה המחלקה גם מספר אפשרויות ייחודיות: תואר שני בספרות אנגלית במגמת כתיבה יוצרת, ותוכנית לתואר שני בבלשנות במחקר קליני.

ספרות אנגלית

לימודי הספרות האנגלית והאמריקאית במחלקה משלבים לימוד מקיף של המסורת הספרותית באנגליה ובאמריקה עם קורסים העוסקים בסוגיות ספרותיות ותרבותיות שונות. תחומי העניין המגוונים של חברי הסגל כוללים בין השאר ספרות של העת החדשה המוקדמת, לימודי ספרות ותרבות אמריקאית, תיאוריה ספרותית, ספרות ומגדר, אוטוביוגרפיה וספרות פופולרית. בנוסף. לתלמידי המגמה לספרות ניתנת האפשרות הייחודית לשלב לימודי ספרות עם קורסים ייחודיים בכתיבה יוצרת ותירגום ספרותי.


בלשנות

לימודי הבלשנות - חקר השפה האנושית - נועדו לתת לסטודנטים הבנה מעמיקה של המבנה והשימוש בשפה. חטיבת הבלשנות עוסקת במגוון רחב של נושאים ותחומים של הבלשנות הכללית המודרנית, ומחקריהם של אנשי הסגל ותלמידי המחקר במחלקה עוסקים במגוון רחב של שפות: אנגלית, עברית, רוסית, ערבית ועוד. חלק ניכר מהמחקר במחלקה עוסק ברב-לשוניות ובשונות בין-לשונית בדקדוק של שפה אנושית. במסגרת תכניות הלימודים שלנו נחשפים הסטודנטים למגוון שיטות מחקר: מחקר אקספרימנטלי, מחקר מבוסס קורפוס, וניתוח פורמלי של תופעות לשוניות באמצעות הכלים המופשטים של הבלשנות התיאורטית.

שני מאפיינים עיקריים מייחדים את לימודי הבלשנות במחלקה לבלשנות וספרות אנגלית בבר-אילן מאלה המתקיימים באוניברסיטאות אחרות בארץ:

  • סגל המחלקה עוסק הן בתחומים תיאורטיים כמו תחביר, סמנטיקה ומורפולוגיה, והן בתחומים בעלי חשיבות יישומית כמו דו-לשוניות, לקויות שפה, רכישת שפה ראשונה ושניה, סוציולינגוויסטיקה, וחקר יכולת הקריאה.
  • תחומי הפסיכולינגוויסטיקה והנוירולינגוויסטיקה תופסים מקום מרכזי בתוכניות הלימודים. בנוסף למסלול הלימודים הרגיל לתואר שני, מציעה המחלקה גם מסלול לימודים ייחודי לתארים מתקדמים בבלשנות במחקר קליני. חלק מחברי סגל המחלקה חברים במרכז הרב-תחומי לחקר המוח על-שם גונדה, והמחלקה מארגנת באופן שוטף הרצאות וימי עיון בנושאים בין-תחומיים הקשורים לשפה ומוח.